Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

(2/2) Modulový systém na 3. LF

Datum: 
12.8.2024

V minulém článku jsme spolu prošli první polovinou obávaného předmětu Struktura a funkce ve 2. ročníku na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Dnes si projedeme letní semestr a cestu k úspěšnému složení zkoušky.

Úvod

První část článku najdete tady.

Kurz V – Kardiovaskulární systém (3 týdny)

Tenhle kurz je takový dvojatý.

Srdce se probírá v podobném duchu jako dřív. Probíráte ho z anatomického, fyziologického, histologického, embryologického i biochemického hlediska, zapadá to do sebe, za mě celkem pohoda.

Zbytek kardiovaskuláru už je dost jako Kurz I – Lokomoce. Prostě se učíte: tady vede trubka, trubka se rozdělí na 3 jiné trubky, ty vedou tam a tam. Takže hlavně anatomie a drtit se telefonní seznamy.

3 týdny, kurzový test, to už znáte.

Letní pitevny

Máte za sebou kurzák z kardiovaskuláru, takže je čas na letní pitevny. Opět vás čeká 5 povinných předpitevních přednášek, kde si tentokrát zopakujete veškerou anatomii, která se probrala od Kurzu I (postupně Hlava, Krk, Hrudník, Břicho, Pánev).

Je toho fakt hrozně moc a musíte se to zase naučit na test z pitevní teorie, který je hned další týden v pondělí. Taky je to asi první moment, kdy jste před množstvím látky, které se takhle rychle naučit jednoduše nedá a skáčete trošku do neznáma, když jdete na test. U toho bývá úspěšnost víceméně jako v zimě, cca 50 %.

Zbytek piteven je podobný jako v zimě. Na pitevně jste povinně 5 dní vždy po 2 hodinách, ale podle chuti (a hlavně protože se to fakt musíte naučit) tam můžete být skoro pořád. Po pitvách vás čeká ústní zkoušení. Pokud jste nenapsali předpitevák, jdete na 2. pokus (zase už mnohem úspěšnější), a pak na ústní zkoušení.

Ústním zkoušením máte za sebou letní pitevny a tím i většinu anatomie, na kterou se vás zeptají až na zkoušce. Teď už zbývá jen anatomie CNS, PNS, smyslů a endokrino.

Kurz VI – CNS (7 týdnů) a Kurz VII – Smysly (1 týden)

V zimě vám za týden piteven utekly přednášky z lebky a axiálu. Tentokrát vám uteče skoro celé CNS, reálně jsme po pitvách už stihli jenom přednášky na mozkové obaly a mozkové dráhy.

Obecně bych řekl, že tady nastává jakási dysregulace a kurzy se začnou hodně překrývat. Zatímco se budete snažit dohnat neuroanatomii, kterou jste kvůli pitevnám prošvihli, začnou fyziologové o fyziologii CNS. Anatomové ale také nezahálejí a rovnou rozjedou anatomii z Kurzu VII – Smysly. A než je fyziologové doženou, už jsou zase jinde. Testy a zkoušení ale pojedou celkem nezávisle na přednáškách (na rozdíl od zimního semestru, kde se kurzový test psal vždy hned po skončení Kurzu).

Jaká teda budou zkoušení? Kruhoví anatomové vás kolem čtvrtého týdne (7. týden semestru) ústně vyzkouší z anatomie CNS. Uděláte dobře, pokud to hned nezapomenete, protože přibližně o 2 týdny později vás čeká ústní zkoušení z fyziologie CNS i smyslů. A zrovna u CNS se rozdíl mezi anatomií a fyziologií dost stírá. Držte v hlavě, že na oboje se musíte připravit za plného provozu. Anatomové už mezitím nejspíš zahájili Kurz VIII – Endokrinní systém.

Kurzy VI a VII jsou natolik propojené, že i kurzový test se z nich píše společný, přesněji z předmětů, které se nevyzkoušely ústně. To znamená z CNS histologie a embryologie, ze Smyslů anatomie, histologie a embryologie. Není to legrace, hlavně ty smysly, ale už jste zažili horší věci.

Kurz VIII – Endokrinní systém

Závěrečný a můj celkem oblíbený kurz. Endokrino je hodně o biochemii a fyziologii, což po CNS oceníte. Jenom jako už tolikrát budete občas narážet na biochemii z prváku a bude se očekávat, že to umíte.

Přednášky vesměs proběhnou, zatímco jste řešili Smysly. A i když na přednášky už stejně drtivá většina ročníku nechodí (za mě je to škoda, ale co nadělám), stejně se to někdy budete muset naučit. Je jasné, že na závěr kurzu byste chtěli kurzový test, ale ještě je nutné vyřídit pár dalších zápočtů.

Zápočtové peklo

Zapněte si pásy, tohle bude zábava. Budete muset zandat několik testů a zkoušení, abyste vůbec měli zápočet. Letní pitevny a anatomie CNS jsou ještě relativně bezproblémové, protože jsou více oddělené od zbytku zápočtů a můžete jim věnovat hodně pozornosti.

Další zmíněnou povinností bylo ústní zkoušení z fyziologie CNS a Smyslů. To má celý kruh společně na Ústavu fyziologie s nejspíš náhodně vybraným fyziologem. Zmíněný byl i test na z Kurzů VI a VII (histologie a embryologie CNS + anatomie, histologie a embryologie Smyslů). Tak ten se psal v našem případě 2 (slovy: dva) dny před zkoušením z fyziologie CNS. Pro orientaci, jsme někde v půlce května.

Biochemie byla zase taková nenápadná tetka, proběhla letním semestrem a vás čeká další ústní zkoušení. Zase 60 otázek z celého semestru, zase jsou asi 170stránková výpracka. Zkouší vás kruhový biochemik podle domluvy, víceméně v druhé polovině května, třeba i více různých termínů. Já to měl třeba 2 dny po ústním zkoušení z fyziologie CNS, ale to jsem si vybral sám, protože koncem května jsem se už chtěl učit na zkoušku.

Letní preparátový test z histologie, moje Nemesis. Zase budete mít na přípravu tak týden, když si dáte co nejvíc času. Tentokrát dostanete sadu 15 sklíček s preparáty za celou Strukturu a funkci. Musíte jich poznat dvanáct (80 %), aby vás pustili k ústnímu zkoušení, kde si vytáhnete jeden preparát a zkouší vás nějak hlouběji. Takže je dobře, když umíte histologii i teoreticky, ale reálně vás od učení teorie odrazují. Znám totiž dost chytrých lidí, co tu teorii i uměli, ale bouchnuli na testu, protože měli na nic preparáty, a mohli jít rovnou domů. Zatracená nepříjemnost, co jiného vám k tomuhle říct.

Poslední ústní zkoušení je praktická zkouška z fyziologie. Celý rok jste chodili na praktika z fyziologie na Ústav fyziologie 3.LF (který je bůhvíproč 15 minut tramvají od 3.LF na Karlově, hluboko v teritoriu 1.LF). Doporučovali vám, ať si z toho píšete protokoly v ruce, že vám je pak nechají u praktické zkoušky. Tak teď bude praktická zkouška, zase pro celý kruh najednou, zase s nějakým fyziologem. Vylosujete si číslo úlohy, následně si musíte najít v místnosti stanoviště (jsou tam rozmístěné věci pro všechna cvičení, která jste absolvovali), vypsat si nějakou teorii a předvést, že umíte úlohu provést. Tohle je hodně o štěstí, můžete si vylosovat otázku, která je rozsudek smrti, můžete to mít zadarmo.

Ve vašem zájmu doufám, že jste si při tom všem našli čas i na Endokrino, ze kterého pomalu dobíhají přednášky i semináře (zatímco vy řešíte ty jiné povinnosti). Takže zase kurzový test, A-H-E-F-B, všechno, to už znáte. Pohybujeme se na začátku června. Vaši kamarádi z jiných fakult pomalu skládají první zkoušky v předtermínech, zatímco vy doufáte, že už aspoň konečně dostanete zápočet. Ale už se to blíží.

Napsali jste všechny kurzáky, udělali pitevny, prošli ústními zkoušeními, praktickou zkouškou z fyziologie a měli dostatečnou docházku na předmětech, kde vaše docházka někoho zajímá? Bezva, to znamená, že vám garant předmětu udělí zápočet a vy se budete moct přihlásit na zkoušku.

Pokud vám nějaký test v letním semestru utekl, je to docela na prd. Jsou vypsané opravné termíny, ale budete to dopisovat, zatímco se už pojedou zkoušky a vám budou utíkat termíny. Pro ilustraci, v našem ročníku se zápočty udělovaly 7. června, 10. června byl první termín zkoušky a opravný termín z Kurzu V – Kardiovaskulární systém byl až 18. června. Nicméně jsem pro vás zjistil od garanta předmětu Struktura a funkce, že tak 70-80 % ročníku dostalo zápočet v termínu a mohli se zapsat na zkoušku podle své preference.

Zkouška

You’re in the endgame now.

Sice vám celý rok tvrdili, že hlavní je se probojovat zápočty a zkouška je jenom formalita, ale teď se to budete muset naučit. Zkouška má překvapivě málo otázek, jenom 46, rozdělených na dvě půlky po 23. První půlka je řekněme na obecné funkce lidských orgánů, v podstatě Kurzy I až V. Druhá půlka je na řídící funkce organismu a to, co s nimi souvisí, takže Kurzy VI až VIII.

Osobně jsem se učil z asi 400stránkových výpracek, anatomii extra z Memorixu a z Kittnara, když mi vypadly nějaké fyziologické souvislosti. Nebo můžete použít YouTube nebo ChatGPT, je to na vás. Ale ke každé té otázce se musíte naučit něco ze všech těch předmětů. Kromě různých výpracek vám pomůžou i Tabulky s reporty od Modulu A od vašich starších spolužáků z předchozích ročníků.

Ve vašem termínu zkoušky přijdete na Ústav anatomie, kde si vás budou brát na potítko. Vylosujete si 2 otázky a na potítku strávíte cca 1 hodinu, zatímco zkouší 2 lidi před vámi, přibližně 30 minut každého. Zkušební komise je ve složení anatom, histolog, fyziolog, biochemik.

Je to trošku smutné, ale o vaší známce rozhodne hlavně složení komise. Ale osobně si myslím, že na vašem eventuálním vyhození od zkoušky musí panovat určitá shoda. Takže se nemusíte bát, že bouchnete jen protože vás bude zkoušet člověk, se kterým si zrovna nesednete.

I tak je to ale pro hodně lidí stresová situace, naposled jste před tolika lidmi seděli asi u maturity a tady vás reálně všichni zkouší, nikdo není do počtu.

Příprava z potítka vám moc nepomůže, většinou se vás budou ptát z patra, co je zrovna napadne. Mně se ale třeba stalo, že mi anatom sebral vypsané věci k mozkovému kmeni, zatímco jsem mluvil o játrech (moje 2 otázky), pak řekl, že mu to stačí a dál se moc nevyptával. Ale vyptával se fyziolog, což u CNS vyjde skoro nastejno.

Komise působí hrozivě, ale vyhodit vás nechce. Jednoho člověka na mém termínu mučili přes hodinu, aby z něj vydolovali nutné minimum a mohli mu dát za 3. Kdyby ho chtěli vyhodit, zcela určitě mohli.

Vaše půlhodinka uteče jako voda. A hele, za necelé 2 hodiny jste udělali zkoušku z anatomie, histologie, embryologie, fyziologie i biochemie. Volejte sláva a tři dny se radujte!

Bc. David Král Lesný
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:

Vyber si z naší nabídky