Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator Update cookies preferences

(1/2) Modulový systém na 3. LF

Datum: 
14.7.2024

Věděli jste, že to přijde. Od chvíle, kdy jste se poprvé zeptali na 3. lékařskou fakultu UK, vás všichni varovali. První ročník na 3. LF je skoro zadarmo, bere se jenom Buňka, ale ve druháku si vás podají. Teď to přišlo, jste ve druháku a začal předmět Struktura a funkce lidského těla, tzv. Modul A neboli Áčko. Co vás teda čeká?

Úvod

Stejně jako Buňka je i Áčko rozdělené na kurzy. Jen už nejsou čtyři, je jich osm, čtyři v zimním semestru, čtyři v letním.

Kurz I – Lokomoce (7 týdnů)

Jako i jinde na anatomii, začíná se pohybovým aparátem. Tady ještě nečekejte nějaké logické propojování znalostí z anatomie, fyziologie, biochemie, histologie a embryologie. Ostatní předměty se občas mihnou ve formě jedné přednášky, ale tohle bude tak z 85 % anatomie.

Začátek je relativně mírný. Absolvujete první přednášky a praktika z anatomie, učíte se kosti končetin, a v průběhu prvních dvou týdnů si vás kruhoví anatomové dvakrát ústně všechny vyzkouší. Jednou z kostí horní končetiny, jednou z kostí dolní končetiny. Je to o to jednodušší, že většinu těch divných slov jako fossa, tuberositas nebo třeba acromion už znáte z latiny v prváku.

Ve třetím týdnu trošku přidáte, za týden se naučíte jednotlivé klouby, jejich vazy a doplňkové struktury. Z toho také píšete první test na fakultních iPadech. Test z kloubů ale nestihnete ani oslavit, protože za dveřmi už jsou zimní pitevny a tady začíná karneval.

Zimní pitevny (jako skoro všechno) jsou u nás na fakultě dost specifické. Čtvrtý týden vás po večerech čekají povinné předpitevní přednášky, kde se za týden musíte naučit všechny svaly, cévy i nervy horní i dolní končetiny. Látky je to fakt požehnaně a vy se to naučit musíte, protože další týden (pátý) v pondělí se píše tzv. předpitevák, další specialita 3.LF. Je to skutečně brutální test, který byl dřív podmínkou pro vstup na pitevnu. Upustilo se od toho, protože úspěšnost bývá tak 40-50 %.

Napsali jste předpitevák? Dobře pro vás. Nenapsali? Moc to nevadí. Jednak jste v tom s půlkou ročníku, takže nemáte pocit, že vám ujíždí vlak, a jednak po pitvách (až to budete mít víc nakoukané) je druhý pokus, už mnohem úspěšnější.

Pitvy trvají 5 dní, vždy máte povinnou výuku na 2 hodiny, ale podle chuti tam můžete být i celý den. Na pitvách se vás demonstrátoři vyptávají, ale o nic zatím nejde. Po konci pitev, pokud máte už napsaný předpitevák (eventuálně na druhý pokus), jdete na popitevní ústní zkoušení. Jestli projdete, což většina lidí projde, máte zimní pitevnu za sebou.

Tak jste strávili 2 týdny (čtvrtý a pátý) hlavně pitvami. Myslíte si, že s dalšími přednáškami z anatomie na vás mezitím počkali? Zamyslete se líp. Na přednáškách se mezitím probrala celá lebka, kterou se musíte naučit na další ústní zkoušení s kruhovým anatomem. A mezitím se začíná probírat poslední téma v Lokomoci, axiální skelet a svaly.

Axiální skelet a jeho svaly se probírají v posledních dvou týdnech (šestý a sedmý). Výhoda asi je, že už je to poněkolikáté, co se učíte telefonní seznam nazpaměť, a začínáte se v tom zlepšovat.

První den osmého týdne zimního semestru si z “axiálu” napíšete test a Kurz Lokomoce je za vámi. Hip hip hurá!

Kurz II – GIT (3 týdny)

Po utrpení na Lokomoci je GIT skoro i odpočinkový. V tomto kurzu už naplno zažijete, o čem je celý modulový systém výuky medicíny. Na přednášku z anatomie GIT ihned naváže přednáška z fyziologie, kde se dozvíte, jak to má fungovat. Další den navážou histologové a biochemici s tím, jaký je molekulární a buněčný základ funkce GIT. Postupně do toho pronikáte, informace si propojujete, jenom je kladen větší důraz na souvislosti než na jednotlivé detaily. Přece jenom musíte za rok zvládnout všechny preklinické předměty (kromě patologie).

Vždycky najdete něco, co vás skutečně zajímá, vždy vás taky něco bude iritovat. Ale zapadá to do sebe.

Osmý, devátý a desátý týden se tedy učíte GIT, jedenáctý týden v pondělí si napíšete test a jedete dál.

Kurz III – Dýchací systém (2 týdny)

Stejný příběh jako Kurz II, jenom kratší, protože je méně látky.

Zajímavostí je, že část biochemie a fyziologie krve se bude probírat už zde, kvůli provázání s plícemi.

Kurz IV – Močopohlavní systém (3 týdny)

Poslední kurz v zimním semestru. Už se nedá říct, že by byl moc odpočinkový, spíš si volno mezi semestry musíte vydřít.

Zvláštní je postavení rozmnožovacího systému. Jeho struktura (anatomie, histologie, embryologie) je hodně provázaná s vylučovací soustavou a probírají se společně. Jeho funkce (fyziologie, biochemie) je ale dost oddělená a probírá se až v letním semestru v Kurzu VIII – Endokrinní systém.

Probíráte tedy vylučovací systém kompletně, z rozmnožovacího jenom anatomii, histologii a embryologii.

Zkoušení z Kurzu IV je dvojí. Z anatomie, histologie a embryologie celého “močopočo” si klasicky napíšete test. Z fyziologie a biochemie vylučovací soustavy, tj. skoro jen ledvin, je separátní ústní zkoušení před “komisí” ve složení fyziolog + biochemik.

Tyto 2 zkoušení, ale nejsou konec studijních povinností v zimním semestru.

Z biochemie, která nenápadně prohopsala všemi kurzy, je ústní zkoušení za celý semestr. Zkouší kruhový biochemik, okruhy obsahují 60 otázek a výpracky mají tak 200 stránek. Nepříjemnost, ale dá se to zvládnout.

Další “zatracená nepříjemnost” je preparátový test z histologie. Dostanete 10 sklíček, musíte poznat 8. Je to do značné míry o štěstí. Jsou preparáty, které jdou poznat i bez mikroskopu, jsou preparáty, které nepoznáte, ani když víte, co to má být. Pravidelné chození na praktika z histologie (stejně je to povinné) a virtuální preparáty to nejspíš pokryjí.

V průběhu ročníku musíte zpracovat referát z fyziologie a během zimního nebo letního semestru ho odprezentovat. I to vás tedy může ke konci zimního semestru čekat.

Pokud se vám některý z průběžných testů nepodařil (a u předpiteváku ani oprava hned po pitvách), opravné pokusy připadají na čtyřtýdenní zimní zkouškové období.

Máte napsané všechny testy, splněná všechna ústní zkoušení a i zbytek asi 15 podmínek udělení zápočtu? Výborně. Máte zápočet za předmět Struktura a funkce a můžete si užívat tak 2 týdny odpočinku před letním semestrem.

Jo a navzdory tomuhle všemu platí, že v zimním semestru 2. ročníku skutečně nejsou žádné zkoušky.

Pokračování 2. části článku.

Bc. David Král Lesný
Chceš zjistit více informací o studiu na lékařských fakultách? Registruj se na náš webinář.
Zdroje:

Vyber si z naší nabídky